Sdružení přátel historických počítačů je dobrovolná zájmová organizace, jejímž cílem je popularizace výpočetní techniky a její historie mezi širokou veřejností a zachování historické výpočetní techniky pro budoucnost.

7.8.08

Poslední provozovaný PDP 11 v Česku?

Omluvte prosím, že nemluvím jako počítačový odborník, ale mohu říci jen to, že PDP počítač 2počítač PDP 11/34 měl na svou dobu neuvěřitelných 128 kB paměti. Zajímavé bylo, jak některé programy museli jejich autoři přizpůsobit tomu, aby vůbec tímto procesorem prošly. Dokonce kapacita disků - u těch starších 5 MB, u velkých 10 MB - se nám tenkrát jevila jako neskutečně velká.

Nejzajímavější na tom je, že počítač, s nímž jsem v roce 1981 začínal, stále funguje. Máme ho připojen k planární kameře a dají se na něm stále vyhodnocovat planární a ledvinné studie. Domnívám se, že se jedná o dnes už jediný funkční PDP počítač v republice. Pro ukázku přikládám několik obrázků.


blog it

1 komentář:

dex řekl(a)...

Teda, doufám, že až ho budou chtít vyhodit, tak jedině směrem ke mně!
Kde že hoto vlastně provozují? Je to nějaké oddělení nukleární medicíny, zdá se.
Jinak podle toho, co jsem zjišťoval, by PDP-11 mohlo ještě pár fungovat - i když se postupně nahrazují, většinou emulátorem, na kterém může běžet původní software.