Sdružení přátel historických počítačů je dobrovolná zájmová organizace, jejímž cílem je popularizace výpočetní techniky a její historie mezi širokou veřejností a zachování historické výpočetní techniky pro budoucnost.

10.8.07

Červen 1989 v ČNR: Jedním z vážných nedostatků vědeckotechnického rozvoje je vybavování školství výpočetní technikou.

Jedním z vážných nedostatků vědeckotechnického rozvoje je vybavování školství výpočetní technikou. Program elektronizace předpokládá, že v roce 1995 bude dosaženo ukazatele jeden počítač na 50 žáků, který některé země v Evropě dosáhly již v roce 1988. Ještě závažnější však je porovnání parametrů a cen.

Například namísto počítačů PP-06, dodávaných nyní do škol lze za třetinovou cenu dovézt počítače podstatně kvalitnější, s velkým výběrem programového vybavení. Navíc se často v zahraničí počítače do škol prodávají se slevou 30 - 60 %. U nás naopak účtují dodavatelé obchodní přirážky, vyžadují od školství devizovou spoluúčast a díky svému monopolnímu postavení vnucují školství řadu let stejný výrobek bez podstatnějších inovací. To umožňuje například JZD Agrokombinát Slušovice podmiňovat dodávky počítačů vysokým školám nákupem programového vybavení v ceně přes 100 tisíc korun, které školy však vůbec nepotřebují.

Školství brali na hůl vždycky... Ale k tomuto textu jsem se dostal po dlouhé mailové diskus s jedním 23letým majitelem TNS AT. Není nad to si připomenout naši počítačovou historii.

Žádné komentáře: